Mijn astronomie

Instrumenten

Zelfbouw

Foto's bewerken

Astro-links

Marc's homepage

Mijn astronomie

Wanneer ik naar het dak ga voor het fotograferen van de hemel vragen mensen mij nogal eens: “is er iets bijzonders te zien?” Ik geef dan altijd eerlijk antwoord: “Ja, de rest van het universum.” Het is ook leuk te merken dat mensen altijd erg geïnteresseerd zijn. Iedereen wil wel een keer kijken. Het grote probleem is natuurlijk dat niemand het goede waarneemweer vooruit kan plannen. Zomers met zwoele nachten lukt het vaak goed om mensen te entertainen. Dat is 's winters wel anders. Nog steeds vindt iedereen het reuze interessant, maar ze vinden toch ook wel wat koud..

Eigenlijk kijk ik te weinig door de telescoop. Ik maak vooral foto's, bij voorkeur van sterrenstelsels. Ik heb nog nooit iets op m'n eigen foto's ontdekt dat niet al eerder is vastgelegd. Het blijft toch altijd weer spannend, omdat het met de spullen die ik heb wel degelijk mogelijk is. En een groot handicap blijft natuurlijk ons Nederlandse weer.

De plek

Ik neem doorgaans waar vanaf de Refter in Ubbergen. De Refter is een voormalig meisjesinternaat, gelegen in een beschermd natuurgebied, wat oostelijk van Nijmegen. De hoogte waarop ik me bevind is ca. 45 meter boven NAP. Het is hier heuvelachtig. Net aan de zuidkant ligt de een beboste stuwwal. Objecten moeten minstens 20 graden boven de horizon in het zuiden halen, anders kan ik ze maar heel even of in het geheel niet waarnemen.

Het dakje waar ik op sta is van hout, en het is veel te slap. Als de bus op 150 meter voorbij rijdt, dan heb ik bewogen foto's. Tijdens het nemen van foto's kan niemand op het dak lopen, op straffe van bewogen foto's. En de wind zorgt er gemakkelijk voor dat alles gaat bewegen. Omdat ik zo boven de grond sta, is wind nogal eens een probleem. Het voordeel van mijn hoge plek is wel dat ik veel minder last heb van vocht en mist.


Zicht in het oosten


Zicht in het zuiden

Zoals je kunt zien is het zicht in het oosten uitstekend. Het zicht in het zuiden is alleen vanuit astronomisch punt beklagenswaardig. Het probleem aan de zuidkant is dat tot ongeveer 20 graden boven de horizon de heuvel en bomen het zicht versperren. Het westen is vanwege de lichtvervuiling van Nijmegen niet erg interessant. Aan de gehele noordzijde staat de rest van het gebouw, precies tot aan de Poolster..

Instrumenten

Celestron refractor (lenzenkijker), type CR-150-HD. Objectief diameter van 150 mm, brandpuntsafstand van 1200 mm. (f/8.0).

Volgkijker gebaseerd op Kowa TSN-821 objectief (spottingscope).

Meade ETX-70. Nauwelijks een telescoop te noemen als je beter gewend bent. Vanwege het geluid wel verward met de Senseo. Maar daar passen de oculairen slecht in. (De koffie-pads passen weer wel in de telescoop, maar daar komt geen koffie van.)

Camera: Canon EOS 40D. (ongemodificeerd)

Objectieven: Canon EF 16-35 mm 1:2.8 L USM, Canon EF 24-70 mm 1:2.8 L USM, Canon EF 70-200 mm 1:2.8 L IS USM.

Diverse webcams uit de Philips-stal, waaronder een gemodificeerd exemplaar.

Diverse oculairen. Ik gebruik ze weinig, omdat ik fotografeer.

De montering

De originele montering die er bij zat heb ik computer bestuurd gemaakt met onderdelen afkomstig uit een fax en ruitenwissermotoren van een auto. Mede hierdoor kan ik de telescoop met een laptop besturen en sterren automatisch laten volgen. Doordat m'n telescoop automatisch een ster kan volgen kan ik nu belichtingstijden van uren halen, en kan ik ondertussen ... slapen!

Ik fotografeer door de hoofdkijker. Voor het automatisch volgen heb ik een klein hulpkijkertje nodig, deze zit parallel met de hoofdkijker. Een webcam registreert het beeld van het hulpkijkertje. De webcam geeft het beeld van het door aan een laptop. Hierop draait een programma dat een ster op een bepaalde positie waarneemt. Wanneer dit programma ziet dat de ster over het beeld beweegt, zal de het programma via de seriële aansluiting correcties sturen naar een andere computer, namelijk degene die de telescoop bestuurt.

Opbouwen

Onderstaande laat zien hoe m'n montering in elkaar zit. Eenmaal in elkaar gezet en afgesteld werkt het erg goed. Het enige min puntje is dat het lang duurt voor alles goed werkt. Spul assembleren, in balans brengen, kijkers uitlijnen, focusseren, drift alignment. Er kan maar zo anderhalf uur tussen zitten. Je snap nu wel dat ik echt zeker moet zijn van het weer voor ik dit spul 29 treden door een smalle torentrap naar buiten sjouw.


Volgkijker met zoeker (halve verrekijker)


RVS ijzerwerk: contragewicht, assen, bevestigingsmateriaal


Assen, contra-gewicht en bevestiging geassembleerd


Huwelijk tussen stappenmotor en wormwiel van ruitenwissermotor


Volgkijker op de montering. Aan de hand van het volgende plaatje kun je wel afleiden dat de montering eigenlijk wat te licht is.


Hoofd- en volgkijker samen op een montering. Gelukkig is het geheel perfect te balanceren en de volgkijker heeft een enorme vrijheid.

Mijn astronomie

Instrumenten

Zelfbouw

Foto's bewerken

Astro-links

Marc's homepage