Foto's

Astronomisch

Natuur

Vakantie

Bekenden

Marc's homepage

Deep sky

Kometen

Planeten, Zon, bedekkingen

Astronomie diversen


Zelfportret met verduisterde Zon en aangepaste bril om de telescoop gericht te houden, Side, Turkije, 2006.


M'n opstelling waarmee ik de zonsverduistering in Side fotografeerde. Door een lokale steen als contragewicht te gebruiken ging mijn bagage net niet over de 20 kilo heen.


Overzicht rustige deel van de tuin waar ik de foto's van de Zonsverduistering maakte.


Telescopen op de Roque de los Muchachos, La Palma.


Gran Telescopio de Canarias, thans de grootste telescoop voor deep sky ter wereld. Diameter 10m40. Jammer dat het er maar een zo'n telescoop staat, zo is geen interferometrie mogelijk..


Dit is MAGIC, de Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov Telescope. (Roque de los Muchachos, La Palma) In feite is dit de helft, vlak er naast staat zo'n zelfde gevaarte van ca 17 meter voor stereoscopisch zicht. Dit instrument is gemaakt om naar secundaire stralingsverschijnselen in onze aardatmosfeer te kijken die het gevolg zijn van gamma ray bursts.MAGIC, achterzijde aanzicht van de beide telescopen.


Zijaanzicht van een van de MAGIC telescopen. Ondanks z'n afmetingen is het instrument heel licht gebouwd en daarom kunnen de onderzoekers dit gevaarte in 30 seconden naar iedere plek aan de hemel richten.


Mercator telescoop, een semi-automatische telescoop, de Universiteit van Leuven beheert samen met het Observatorium van Geneve deze telescoop.


Herschell, de SST (Swedish Solar Telescope, 1 meter) en de DOT (Dutch Open Telescope, 45 cm) op een rij. De Universiteit van Utrecht beheert de DOT. De SST en Dot zijn Zonnetelescopen.


De Telescopio Nazionale Galileo, gebouwd door de Italiaanse astonomische gemeenschap. Dit instrument met z'n 3,6 meter spiegel is voor optisch en nabij infrarood geschikt.


De radiotelescoop in Dwingelo: CAMRAS. Het is nu een werkend industrieel monument en in gebruik door amateurs. Maar het kan nog heel wat onderhoud gebruiken.


Antennes voor 2 meter en 70 cm naast de sensor in het brandpunt van CAMRAS.


De aandrijving van de radiotelescoop is symmetrisch uitgevoerd en zit in het betonnen huisje op de voet van het instrument.


Nabij de radiotelecoop is nog een veldje met een paar LOFAR antennes. ASTRON, de organisatie achter LOFAR zit op een paar honderd meter hier vandaan.


De opstelling waarmee ik thuis m'n foto's maak. Hoofdkijker Celestron CR-150-HD refractor, Kowa TSN-802 objectief als volgkijker op een zelf computerbestuurd gemaakte montering. Verder twee laptops voor de aandrijving en een laptop om foto's te maken. Opbouwen duurt minstens anderhalf uur..


Ongeveer dezelfde opstelling, alleen nu bij dag.


En nog eens een sfeerplaatje, alles berijpt, en in het Maanlicht vastgelegd.