Informatie

Taalmodules Cartes du Ciel

Netwerk kennis

De Unix editor 'Vi'

Marc's homepage

Informatie

Taalmodules Cartes du Ciel

Normaal gesproken zul je bij het installatiepakket van Cartes du Ciel steeds de laatste Nederlandse taalmodule en helpmodule meegeleverd krijgen. De enige uitzondering is dat het kan gebeuren dat er een nieuwe ontwikkelversie van Cartes du Ciel is uitgekomen waar Patrick Chevalley enkele nieuwe (onvertaalde) termen aan heeft toegevoegd. Doorgaans heb ik de vertaling binnen enkele dagen gemaakt en zend ik deze naar Patrick toe, zodat hij die met de volgende ontwikkelversie kan distribueren. Tot die tijd kun je de nieuwste taalmodules en helpmodules vanaf deze website downloaden.

Welk van de onderstaande bestanden je ook download, plaats ze wel allemaal op de juiste plek in de installatie-map van Cartes du Ciel. Voor Windows is dat standaard C:\Program Files\Ciel\data\language, voor Linux is dat standaard /usr/share/skychart/data/language. Start daarna Cartes du Ciel, en stel de taal in via Instellingen → Systeem → Taal.

Nederlandse taalmodule

Nederlandstalige Help module

skychart.nl.po

help.nl.po

Extra catalogi voor Cartes du Ciel

Naast het installeren van kant en klare catalogi kun je Cartes du Ciel nog uitbreiden met je eigen selectie van objecten, samengesteld in de vorm van jouw eigen catalogus. Je bereikt dat via het tooltje “CatGen” binnen het Cartes du Ciel. Maar je kunt ook de catalogi die ik op deze wijze geïnstalleerd heb een plekje geven in jouw installatie van Cartes du Ciel. Doe er je voordeel mee.

Ik heb twee Catalogi voor je:

BOC: Bright Objects Catalog. Deze selectie is gemaakt door mensen van astroforum.nl van 111 heldere objecten die niet in de Messier lijst voorkomen. De Wiki voor deze lijst vind je hier. Je treft hierin allerlei soorten deep sky objecten aan. De lijst bevat objecten die op de geografische breedte van Nederland en België goed zichtbaar zijn. Deze lijst heb ik bewerkt tot een catalogus voor gebruik in Cartes du Ciel zodat je deze objecten kunt zoeken en afbeelden met dit programma. Maak hiertoe eerst een map “boc” in de catalogus-map. Voor Windows is de catalogus-map standaard C:\Program Files\Ciel\data\cat, voor Linux is dat standaard /usr/share/skychart/data/cat. Download het bestand boc.zip, pak het uit met je favoriete unzip programma in de map die je daarnet gemaakt hebt. Voor instructies om de catalogus in Cartes du Ciel te activeren klik je hier.

Radiants. Dit bestandje bevat de gegevens om de radianten van bekende meteorenzwermen te markeren binnen Cartes du Ciel. De precieze coördinaten zijn jaarsafhankelijk. Welnu, de coördinaten die je hier aantreft zijn niet op de boogminuut exact. Ze zijn zeker nauwkeurig genoeg voor wide field fotografie, en daar heb ik dit bestandje met deze gegevens in de eerste plaats voor bedoeld. Wil je de radianten af kunnen beelden, maak dan hiertoe een map “radiants” in de catalogus-map. Voor Windows is de catalogus-map standaard C:\Program Files\Ciel\data\cat, voor Linux is dat standaard /usr/share/skychart/data/cat. Download het bestand radiants.zip pak het uit met je favoriete unzip programma in de map die je daarnet gemaakt hebt. Voor instructies om de catalogus in Cartes du Ciel te activeren klik je hier.

Rekenblad beeldveld analyse

Dit rekenblad (excel-format) bevat een aantal formules die ik gebruik bij het bepalen van beeldvelden en het bepalen van de waardes die ik bij het stacken van foto's met Iris nodig heb. Als je er wat aan hebt, ga je gang!


Mail instellingen nw.nl

Dit document beschrijft de instellingen om de juiste instellingen te maken voor een mail account op nw.nl.


Informatie

Taalmodules Cartes du Ciel

Netwerk kennis

De Unix editor 'Vi'

Marc's homepage