Werk

Huidige projecten

Kennis en ervaring

Marc's homepage


Mijn klanten
Mijn leveranciersProfessionele werkzaamheden

Ik werk bij KPN als 2e lijns datatransmissie specialist. Tot mijn dagelijkse activiteiten behoort het onderhoud en testen van nieuwe apparatuur, het ontwikkelen en geven van cursussen en het adviseren over toekomstige ontwikkelingen.

Mijn specialisme

Ethernet, Internet Protocol (IP), MPLS en Fibre Channel zijn de zaken waarin ik gespecialiseerd ben. Met enige regelmaat geef ik binnen KPN mijn eigen cursussen aan consultants, engineers en directe collega's. Doelstelling van m'n trainingen is het verbeteren van de communicatie tussen klant en leverancier. Gesprekstechniek en presentatie zijn belangrijk, maar ik richt me in mijn cursussen vooral op de technische aspecten die onze producten tot een succes maken.

Een tipje van de sluier: techniek waar ik mee bezig ben

Ik werk aan het netwerk dat de drager is van alle communicatiediensten die je maar zou kunnen gebruiken. Of je nu iets doet op het Internet, televisie kijkt, belt of een SMS verzendt, op een bepaald moment gaat jouw informatie over het netwerk dat ik beheer. Dit netwerk maakt gebruik van nogal wat verschillende technieken. Het verbindt heel Nederland met elkaar, en Nederland met de rest van de wereld.

Zo'n netwerk voor heel Nederland stelt natuurlijk heel wat eisen op het gebied van transportcapaciteit. Het fundament van het netwerk bestaat uit glasvezelkabels. Om grote afstanden te overbruggen gebruiken we laserlicht om signalen door zo'n glasvezel te sturen. In iedere glasvezelkabel kunnen tot 96 vezels zitten. Om van A naar B te kunnen zenden en van B naar A te ontvangen, hebben we twee glasvezels in zo'n kabel nodig. Met zo'n 96 vezelige kabel kunnen we dus maximaal 48 aparte zendende en ontvangende systemen bouwen. En als je dan weet dat we over één enkele glasvezel nu al 400 gigabits (400.000.000.000 bits) per seconde kunnen verzenden, dan kun je uit rekenen dat we over een kabel 19,2 terabits (19.200.000.000.000 bits) per seconde kunnen verzenden. Met die transportcapaciteit komt het wel goed komt. En de ontwikkelingen gaan nog steeds door.

M'n werkveld is in technologisch opzicht veel breder dan alleen glasvezelkabels. Wij maximaliseren het rendement van de geïnvesteerde kosten van de kabel door per glasvezel meer dan één kleur van lichtgolven te verzenden en ontvangen. Deze techniek is bekend als WDM: Wave Division Multiplexing. Met mijn collega's zorg ik voor de ontwikkeling en instandhouding van de apparatuur waarmee onze klanten packet switched netwerken (Ethernet, MPLS, IP, ATM en Fibre Channel) kunnen vormen. Ook leveren we koppelingen voor TDM (PDH, SDH) gebaseerde netwerken

Vanwege de enorme dataransportcapaciteit die wij leveren, plaatsen wij onze apparatuur ook direct bij de bedrijven die enorme behoeften hebben op het gebied datatransport. Je moet hierbij denken aan banken, verzekeraars, overheidsinstellingen, transport sector, wetenschap en industrie. Om de veiligheid van onze klanten te waarborgen, kunnen we hen ook encryptie apparatuur en intrusion detection systemen leveren.Werk

Huidige projecten

Kennis en ervaring

Marc's Homepage